Rachel Gannon Designs Rachel Gannon Designs

Loampit Vale Leisure Centre Branding & Wayfinding

Loampit Vale in Lewisham town centre is the location for the brand new leisure centre which is due to open in late 2013. The centre includes two swimming pools, fitness centre, cafe, creche and wellbeing centre. A pitch was submitted in 2011 to come up with a full physical brand and wayfinding proposals for the interior fit out of the new leisure facility as part of the Loam Pit Vale Redevelopment. This included a full branding strategy for printed materials, signage, interior wayfinding and applied graphics which would be fully compliant with all accessibility guidelines.

The architects who design the leisure centre, collaborated with with London-based artist Phil Coy to design the façade of the building and use it as an art installation. Around 1,800 coloured glass panels were to be built into a grid format to form the building’s surround. The glass facade was the inspiration for the initial branding concepts shown in the pitch, by using a pixel effect across the branding which could then be integrated through the wayfinding and interior fit out. The name of the centre was chosen by local residents which they recently announced as Glass Mill leisure centre.